Inspirationsresa!

Idag tog vi tåget över sundet  – alla tre medarbetare på iKnow. Det var dags för inspirations- och studieresa. Jag var på Operan i Köpenhamn precis när den öppnade 2005 och gjorde reportage för TV4 men efter det har det varit tunnsått med besöken. Idag gick vi guidad visning och det var både spännande och intressant.

Mäktigt bygge. Signatur Henning Larsen.

Mäktigt bygge. Signatur Henning Larsen.

Operan stod ju då Danmarks rikaste man för, A. P. Möller. Den kostade 2, 9 miljarder kronor att bygga. Guiden kunde bjuda på en hel del roliga och pikanta historier om denne, säkert mycket speciella man.

De kungliga har nära till Operan där de givetvis har sina egna platser.

De kungliga har nära till Operan där de givetvis har sina egna platser.

Foajén är fin men vi tyckte ändå att Live är minst lika pampigt.

Foajén är fin men vi tyckte ändå att Live är minst lika pampigt.

Häftig terrass med vacker utsikt.

Häftig terrass med vacker utsikt.

Efter båttur avslutade vi traditionsenligt med smörrebröd och öl. Solen sken på oss och Köpenhamn visade sig från sin bästa sommarsida.

Sommar!

Vi är mitt i sommaren och visst är det skönt även om vädergudarna inte helt är med oss. För mig passar väderleken ganska bra. Jag är förvisso ledig från mitt jobb på Pellevision men på Malmö Live tuffar de guidade visningarna på, om än inte i samma takt som i maj och juni. Så jag hinner också andas. Har haft släktbesök, varit på Falsterbo Horse Show, besökt Öland i några dagar och njutit av in lilla trädgård här hemma. Alla varma dagar blir det dopp på Sibbarp också.

Jag och min syster Cajsa på en blåsig strand i Höllviken.

Jag och min syster Cajsa på en blåsig strand i Höllviken.

Intresset för Malmö Live är fortsatt stort. Vi kör två fasta turer i veckan, oftast onsdag klockan 18:00 och söndag klockan 14:00, men kontrollera alltid hemsidan för senaste uppdatering samt bokning – alakai.se  Skönt är det iallafall att vi kan gå ut på trädäcket nu också och titta närmare på till exempel Eva Hilds ”Rubato” när vi har visning på Malmö Live.

 

Eva Hilds "Rubato" drar mycket intresse från besökarna.

Eva Hilds ”Rubato” drar mycket intresse från besökarna.

Juli är en perfekt månad för guidning av Malmö Live, eftersom det inte sker så mycket aktiviteter i huset så vi kan guida runt ganska obehindrat. Svårare blir det efter sommaren. Huset kommer att sjuda, bubbla, explodera av aktiviteter när höstprogrammet kör igång. Men vi får pussla så gott det går och visa så mycket vi kan.

Lyxigt i juli när vi ganska obehindrat kan visa alla salar. Här en tom "Kuben", som snart sjuder av liv.

Lyxigt i juli när vi ganska obehindrat kan visa alla salar. Här en tom ”Kuben”, som snart sjuder av liv.

Under sommaren har ytterligare ett spektakulärt konstverk kommit på plats. Cerith Wyn Evans neonljuskonstverk. Att bara följa arbetet med att få upp E.V.E.N.T. var riktigt spännande.

E.V.E.N.T - äntligen på plats.

E.V.E.N.T – äntligen på plats.

Nu ser jag fram emot en intensiv höst med massor av besökare på Malmö Live. Mycket på gång så håll dig uppdaterad!

Malmö Live återhämtar sig!

Vilken vecka det har varit! I torsdags invigdes många av de konstverk som finns på Malmö Live. En jättefin tur där några av konstnärerna själva berättade om sina verk. Sedan var det dags för Invigningen! En fest för både vip-inbjudna och gratis utomhuskonsert för hela stan.

I eftermiddags hade jag visning på Malmö Live och tyckte att det vilade något av en ”dagen efter-känsla” i hela huset. Det var lugnt och stilla i alla salar, med otroliga blomsterarrangemang i hela huset, några nu lite trötta och med hängande huvuden.

Idag var familjen med och hjälpte till och Wilmer tog några bilder. Så här får ni är får ni lite smakprov på hur det kan se ut en alldeles vanlig söndag när Malmö Live återhämtar sig från Festen som alla talar om.

Kongressen

Kongressen

Kafé Deli

Kafé Deli

Betongfasaden som alla tror är av trä!

Betongfasaden som alla tror är av trä!

Den fina konsertsalen.

Den fina konsertsalen.

Nu tar vi söndag och laddar för en ny vecka!

Succé!

DSC_0042

Jag säger det inte själv men det står ändå i tidningen. Guidningarna på Malmö Live benämns som succé! Får väl tillägga att den senaste tidens arbetstempo har gjort att bloggen just nu är allt annat än succé men ibland måste man prioritera – och nu får ni iallafall en förklaring.

Jag var säker på att Malmö Live skulle väcka stort intresse men det här trycket – det hade jag inte väntat mig. En eloge till Malmö Stad och Clarion som måste ha gjort något rätt med att skapa förväntningar – och det roligaste är att när man guidar runt i huset så infrias förväntningarna – med råge!

Så har du inte besökt huset ännu – gör slagen i saken. Och med en guidad tur får ditt besök guldkant;)

Två fasta turer varje vecka öppet för alla och för grupper för fler än tio arrangerar vi enligt önskemål. Gå in på fliken Malmö Live här på hemsidan och boka din biljett eller kontakta oss för gruppbokningar. Vi ses – på Live!

Det kommer att bli klart!

Nytt besök på Malmö Live idag. Startade med en brand- och säkerhetsövning, där desorienteringen i detta komplexa bygge nådde sin kulmen – skulle man kunna säga. Därefter rev jag av några improviserade, inspirerande och mycket givande möten med olika människor med vilka olika framtida samarbeten sannolikt väntar.

Gul väst. Helt klart det vanligast förekommande plagget på Malmö Live just nu.

Gul väst. Helt klart det vanligast förekommande plagget på Malmö Live just nu.

Sedan bestämde jag mig för att ta tillfället i akt och gå vår guiderunda för att friska upp minnet – och räta ut en del frågetecken som tornat upp sig som svarta spöken under gryningens vargtimmar.

Deli´n är så gott som klar. I stort sett.

Deli´n är så gott som klar. I stort sett.

Vid första försöket gick jag ganska mycket vilse. Hann faktiskt bli riktigt svettig med allt spring upp och ner mellan de fyra våningsplanen. Vid det andra försöket gick jag lite mindre vilse och läste in en vägbeskrivning till mig själv i mobilen under tiden som jag gick turen. Ja, folk tittade jättekonstigt på mig men vad gör man inte? För konsten. Här kan man säga att uttrycket ”en blind leder en döv” nådde nya nivåer. En vilsen och förvirrad person spelar in en vägbeskrivning till den samma, som denna samma person, sedan ska lyssna på och finna logisk. Vid den fjärde rundan flöt det på ganska fint med min egna, smått andfådda röst som gav tveksamma instruktioner;

– Ta höger… vid trappan, eller förresten – fortsätt rakt fram och ta vänster vid hissen…

Dessutom blev jag förvirrad av den här mackapären som kom utkörandes med någon slags automatik från kongressalen.

kongressen

Men jag räknar kallt med att den har funnit sin väg ut och långt bort tills på lördag.

Mörk korridor. Med stege. Skulle kunna vara en konstinstallation;)

Mörk korridor. Med stege. Skulle kunna vara en konstinstallation;)

När jag sedan i stort sett var på väg ut så stötte jag på, än den ena, än den andra guldgruvan, i form av projektdirektör och konstansvarig som gjorde att jag genast blev journalist och uttömde dessa redan så upptagna människor på allehanda matnyttig information. Var ju redan varm i kläderna med mikrofonen efter att ha gått runt och pratat med mig själv i en timme.

Malmös nya vardagsrum. Ses vi där?

Malmös nya vardagsrum. Ses vi där?

När jag till slut kom ner i foajén hade det hänt massor på bara ett par timmar. Supersnygga soffgrupper och mattor i exakt den rätta färgen. För ni vet väl att Malmö Live´s färgskala inte är en slump? Kom på guidning så berättar vi mer om det och mycket annat.

Imorgon är det Valborg och jag tänkte unna mig en ledig kväll i goda vänners lag. Sedan är fredagen kvar för sista finslipningen och för att samla upp de sista lösa trådarna. Eller kanske inte de sista. Men iallafall de jag hinner med innan lördag morgon.

Men vet ni – inte ens stressen, oändliga arbetsdagar och en överfull mejlkorg kan få mig att tappa pirret nu. Har nog aldrig känt mig stolt över något som jag inte på något sätt har medverkat till  – förutom att betala skatt, då. Tänk om den känslan kan plantera sig hos skåningarna, turisterna, konsert- och kongressbesökarna och alla andra som bara råkar passera och hamnar på trädäcket vid kanalen med en kopp kaffe eller i en pösig fåtölj i foajén med ett glas vin. Då har vi det – Malmös nya vardagsrum.

Det är mycket nu!

Morgonen gick åt till förberedelsearbete för helgens premiärguidningar på Malmö Live. Det är ganska nya ämnen för mig kan man säga, vi rör oss i häraden av Mondrianska element, keramikstavar och djupdykningar i akustikens värld. Guide- och journalistyrket ligger väldigt nära varandra på det sättet. Ta till sig informationen, sålla, sortera och gör den begriplig för vem som helst.

Eftersom jag och tre guidekollegor hade ynnesten att få komma in på Malmö Live idag (inte så lätt ska ni veta;) tänkte jag att jag skulle ta några bilder på hur ett sånt gigantiskt projekt ser ut tre dagar innan dörrarna öppnas. Eftersom jag känner mig själv så skrev jag en komihåglapp.

Komihåglapp.

Komihåglapp.

Det hjälpte föga. Det är svårt att förklara. Jag vet inte om det var mest rörigt i mitt huvud eller på Malmö Live? Men det hade hänt oroligt mycket sedan jag var där i torsdags. Hur som helst så var jag så upptagen med att memorera guideturen så jag glömde helt bort att fotografera.

Nu är spänningen olidlig inför lördagen när detta nya monument slår upp sina portar för folket. Jag pluggar, planerar, mejlar, ringer, glömmer och kommer ihåg, stressar och djupandas och gläds över att få vara en del av detta.

Imorgon får jag en ny chans – ska på säkerhetsgenomgång och lyssna på brandlarmet på Malmö Live. Jag lämnar lappen framme och hoppas kunna leverera några pre-malmölive-foton imorgon.

Men jag lovar inget…

Slut på glamouren…

Nu vässar vi våra sinnen. Smeker våra hjärnceller medhårs. Sköter kropp och själ för nu är det banne mig mycket information som ska in i hjärnan.

DSC_0006

Att guida på MalmöLive ger ett garanterat stökigt skrivbord men också en tacksamhet för att allt är logiskt och intressant och spännande och rör sig i en absolut nutid. Och utan att vi vet så känns det som att det kommer att finnas ett stort intresse på lördag och söndag. Å vi kommer att visa Malmöborna – svensk- eller arabiskspråkiga – ett fantastiskt MalmöLive.

Operafabriken i Köpenhamn!

Operafabrikens sommarturné gör två gästspel i Köpenhamn den 17-18 augusti på Hofteatret på Christiansborgs Slot. Idag var projektgruppen på rekognoseringstur.

DSC_0100

Vi gick in i den gamla teatersalongen på Hofteatret och fick verkligen feeling.

Ståtlig trappa leder upp till teatersalongen.

Ståtlig trappa leder upp till teatersalongen.

Här andas svunna tider.

Här andas svunna tider.

Sedan var det dags att proväta maten på Kanalcafeen ett stenkast därifrån. Ett tufft jobb men någon måste ju göra det!

Danskarna kan sina smörrebröd.

Danskarna kan sina smörrebröd.

Ingen hade något att anmärka på…

Vi hann också med ett studiebesök på det fantastiska Hotel Alexandra. Ett måste för den designintresserade!

En hängiven hotellchef visade oss runt.

En hängiven hotellchef visade oss runt.

Alla rum är omsorgsfullt renoverade med dansk design från 50- och 60-talet och rummen är dedikerade åt olika kända danska formgivare. En kulturskatt som det har tagit år att bygga upp. Kolla in deras Instagramkonto för fräcka bilder.

Du & jag – Malmö Live!

”Livet ska upplevas Live. Välkommen till Malmös nya, sociala och kulturella mötesplats”.

Så skriver Malmös nya stolthet Malmö Live på sin hemsida. Jag kan idag berätta att mitt företag iKnow har fått det spännande, hedrande och utmanande uppdraget att ta hand om alla guidningar på Malmö Live.

Det ska bli så kul! Nu är tiden knapp och massor av förberedelsearbete väntar men jag har superduktiga kollegor och en peppande omgivning vid min sida så jag känner mig full av tillförsikt.

Generate.ashx

Jag har kämpat och jobbat hårt de senaste två åren för att komma in i en ny bransch och nu börjar arbetet äntligen visa resultat. Ikväll somnar jag stolt, glad och otroligt nyfiken på framtiden. Har drömt, planerat och tänkt så länge – nu är det dags att ”go live!

Fantastiska Skåne

Skåne är det perfekta utflyktslandskapet. Kör dit näsan pekar, max en timme från Malmö så hittar du garanterat vackra, roliga och intressanta utflyktsmål. En stor fördel med att vara auktoriserad Skåneguide är att vi gör gemensamma utflykter, som fungerar som studiedagar. I helgen besökte vi tre olika platser på Söderåsen med omnejd.

Vårt första stopp var på Tommarps Kungsgård, som ligger i Kvidinge i nordvästra Skåne. Det gamla slottet från dansk medeltid blev så småningom kungsgård och boställe för Norra Skånska Kavalleriregementet. Idag ägs gården av Statens Fastighetsverk och förvaltas med varm, öm och högst engagerad hand av Margareth Anderberg Fjellström som ger mycket inlevelsefulla och intressanta guidningar på gården. Här finns kafé, möjlighet till endags-konferenser samt vacker omgivning med höns, storkar och påfågel.

Sedan fortsatte vår tur mot Skäralid i Söderåsens nationalpark, en av Skånes tre nationalparker. Vilken plats det är! I söndags var det nästan 20 grader varmt och mycket folk så klart men det fanns ändå gott om utrymme för att äta sin picknick i det gröna och strosa omkring i den uråldriga skogen. Ett perfekt ställe för hela familjen, stora som små. Här kan man göra allt från lätta, korta vandringar till mer krävande och utmanande turer. Missa inte Naturum där det finns massor av information att tillgå om parken dess fauna och växtlighet. Tar man inte med egen picknick finns restaurang.

Dagens sista stopp var på Alpakahof Hultet som är en älgpark och alpackafarm. Här finns även smågrisar, minishettlandsponnies, nötkreatur och getter. Gården drivs helt ekologiskt av par från Schweiz. Där finns gårdsbutik för både kött och ull samt möjlighet till boende. Mycket barnvänligt och trevligt.

Alpaka10a20

Bild från Alpakahof Hultets hemsida

Vi går äntligen mot varmare och ljusare tider och Skåne börjar via sig från sin bästa sida. Ta vara på våren och sommaren med det digra utbudet som södra Sverige bjuder på, vare sig du är turist eller bor här. Vi är ofta lite hemmablinda och tänker inte på allt som finns i vår närhet.