Fantastiska Skåne

Skåne är det perfekta utflyktslandskapet. Kör dit näsan pekar, max en timme från Malmö så hittar du garanterat vackra, roliga och intressanta utflyktsmål. En stor fördel med att vara auktoriserad Skåneguide är att vi gör gemensamma utflykter, som fungerar som studiedagar. I helgen besökte vi tre olika platser på Söderåsen med omnejd.

Vårt första stopp var på Tommarps Kungsgård, som ligger i Kvidinge i nordvästra Skåne. Det gamla slottet från dansk medeltid blev så småningom kungsgård och boställe för Norra Skånska Kavalleriregementet. Idag ägs gården av Statens Fastighetsverk och förvaltas med varm, öm och högst engagerad hand av Margareth Anderberg Fjellström som ger mycket inlevelsefulla och intressanta guidningar på gården. Här finns kafé, möjlighet till endags-konferenser samt vacker omgivning med höns, storkar och påfågel.

tomarpskungsgård
Foto: Ulf Liljankoski (CC License)

Sedan fortsatte vår tur mot Skäralid i Söderåsens nationalpark, en av Skånes tre nationalparker. Vilken plats det är! I söndags var det nästan 20 grader varmt och mycket folk så klart men det fanns ändå gott om utrymme för att äta sin picknick i det gröna och strosa omkring i den uråldriga skogen. Ett perfekt ställe för hela familjen, stora som små. Här kan man göra allt från lätta, korta vandringar till mer krävande och utmanande turer. Missa inte Naturum där det finns massor av information att tillgå om parken dess fauna och växtlighet. Tar man inte med egen picknick finns restaurang.

skaralid
Foto: Guillaume Baviere (CC License)

Dagens sista stopp var på Alpakahof Hultet som är en älgpark och alpackafarm. Här finns även smågrisar, minishettlandsponnies, nötkreatur och getter. Gården drivs helt ekologiskt av par från Schweiz. Där finns gårdsbutik för både kött och ull samt möjlighet till boende. Mycket barnvänligt och trevligt.

Alpaka10a20
Bild från Alpakahof Hultets hemsida

Vi går äntligen mot varmare och ljusare tider och Skåne börjar via sig från sin bästa sida. Ta vara på våren och sommaren med det digra utbudet som södra Sverige bjuder på, vare sig du är turist eller bor här. Vi är ofta lite hemmablinda och tänker inte på allt som finns i vår närhet.